top of page

Çocuk Sahibi Olamama


Çiftlerin hayal ettikleri bebeklerine kavuşabilmesi gebeliğin gerçekleşmesi çok doğal ama bir o kadar karmaşık bir süreçtir. Kadında sağlıklı yumurta üretimi, erkeğin kaliteli sperm üretim, spermin yumurtaya ulaşmasını sağlayan fallop tüplerinin durumu, spermin yumurtayı döllemesi ve döllenen yumurtanın rahimde tutunabilmesi bu doğal ama karmaşık süreci etkileyen başlıca faktörlerdendir. Sağlıklı gebelik ve doğum sürecinin önündeki en büyük engel vücudun üreme işlevini yerine getirememesi sonucu oluşan kısırlık (infertilite) durumudur. Kısırlık ihtimali yaş ilerledikçe artmaktadır ve tek bir nedene bağlı olabileceği gibi hem kadın hem erkekte birkaç nedene bağlı olarak gelişebilir.

Yeterli embriyo kalitesi Bir yıl düzenli ve korunmasız ilişkiye rağmen çocuk sahibi olunamıyorsa kısırlık (infertilite) söz konusu olabilir. Bu durumda hem anne hem baba adayının tıbbi değerlendirme ve tetkiklerle durumlarının ortaya konması büyük önem taşır. Bunların başında çiftin görüşmeye alınarak süreçlerinin ve sağlık geçmişlerinin dinlenmesi gelir. Kadının önceden gebe kalıp kalmadığı, adet düzeni, hem kadının hem erkeğin kalıtsal sağlık problemleri ve aldıkları tedavilerin ortaya konması önemlidir. Yine kadının rahim ağzı, rahim, yumurtalıklarına ilişkin sağlık durumu muayene ve ultrasonografi ile değerlendirilmelidir. Bu değerlendirme sonucunda gebe kalınmasını engelleyen enfeksiyon, miyom, polip, yumurtalık kistleri, yumurta sayısı azlığı gibi etmenler kolaylıkla tespit edilebilir. Ek olarak, rahim kanallarının değerlendirilmesi için HSG (rahim filmi) çekilmektedir Hormonal bozukluklar yumurta gelişimini olumsuz yönde etkileyebileceğinden hormon testleri mutlaka uygulanmalıdır. Sorunun erkekte olup olmadığının tespiti için ise sperm testi yapılmaktadır. Bu testle, spermin hacmine, yoğunluğuna ve şekline bakılır. Sperm hücrelerinde anormal şekilli spermlerin yüzde 40’tan az olması gerekmektedir. Sperm hacmi ise 2-5 ml arasında olmalıdır. Sprem sayısı düşük bir erkeğin baba olma şansı tamamen yoktur demek mümkün değildir; ancak ihtimal daha azdır.

Kısırlığın en temel üç sebebinden biri çikolata kisti olarak da bilinen endemetriomadır. 25-34 yaş grubu kadınlar arasında sık görülen endometriozis hastalığı oldukça yaygın bir sağlık sorunudur. Çikolata kistlerinin sebep olduğu endometriozis hastalığı yumurtaların kalitesini ve fallop tüplerinin işleyişini olumsuz yönde etkilemekte ve karın boşluğunun iç kısmında yapışıklığa neden olmaktadır. Hastalık pelvik muayene, ultrason, MRG ve laparoskopiyi kapsayan kapsamlı bir jinekolojik muayeneyle teşhis edilebilir.

Endemetriozisin başlıca nedenleri şunlardır:

  • Genetik faktörler

  • Geriye doğru kanama

  • Endometrium hücrelerinin kan dolaşımı veya lenfatik sistem yoluyla vücudun çeşitli bölgelerine yayılması

  • Bağışıklık sistemine bağlı enfeksiyonlar

Bu yazı sadece bilgi verme amaçlıdır. Gerektiğinde bir uzmana başvurulmalıdır.

Comments


bottom of page