Tebrikler! Dokuz aylık yoğun bir hamilelik maratonu sonrası doğumun tüm zorluklarını da göğüsleyerek bebeğinize kavuştunuz. Şu an dünyada sizden mutlusu yok. Diğer yandan, doğum sonrası dönemde de hamilelik ve doğum süreçlerinde gösterdiğiniz dikkat ve özeni göstermeniz gerekmektedir. Lohusalık denen doğum sonrası bu dönemde artık bebeğiniz içinizde değil kucağınızda ve bebeğinizin tüm ihtiyaçları öncelikli olarak siz annesine düşüyor. Lohusalık dönemi doğum gerçekleştikten sonra plasenta ve zarlarının ayrılmasından sonraki 6-8 haftalık dönemi kapsayan dönemdir. Halk arasında kırk küsur gün sürmesine atıfla kırkı çıkmak olarak bilinir.
Doğum sonrası yumurtlama ortalama 6 hafta sonra başlamaktadır. Regl kanaması genellikle doğumdan snra 8-16. haftalar arasında başlasa da başlama zamanı ise emzirmeyle yakından bağlantılıdır. Emzirmeyen annelerde ise adet kanaması 4-8 haftaları arasında dönemde başlayabilir. Doğumdan sonra gerçekleşen ve yaklaşık 6 hafta süren akıntının adet kanaması olmadığını bilmek gerekir. Loşia denen bu akıntının rengi 6 haftalık süreç içerisinde açılarak kırmızı renkten sarımsı beyaza dönmektedir.
Doğum sonrası tıbbi takip hemen doğum sonrasında kan basıncınızın, nabzının, solunumunuzun ve vücut sıcaklığınızın ölçümleri ile başlar. Aşırı kanamanın olup olmadığı doğum sonrası bir saat içerisinde sıkı bir şekilde takip edilir. İlerleyen günlerde sık bir şekilde takip edilmesi gereken diğer konu vajinal kanamanızın ve rahim sertliğinizin durumudur. Yapılacak masajla rahmin kasılmasına yardımcı olunarak kanın dışarı atılması sağlanmaktadır.
Lohusalık sonrası normal jinekolojik muayenelerinize devam etmeniz gerekmektedir. Emzirme olmadığı halde adet düzensizliği yaşanıyorsa ya da emzirme döneminde şiddetli kanama söz konusuysa mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Lohusalık döneminde annenin vücudunda yaşana bazı değişimler şunlardır:
Rahim: Doğum sonrası rahim kasılmaları devam ettiğinden akıntılı kanamalar devam eder. Bu kanamalar altı haftaya kadar devam edebilir. Rahim ağzı: Doğum sonrası kısa bir süre sonra gebelik öncesi durumuna dönmektedir. Vajina: Doğum sonrası iyileşen vajina küçülür. Göğüsler: Salgılanmaya başlayan anne sütüyle birlikte şişme ve gerginlik sorunları yaşanabilir. Emzirmenin başlamasıyla ile çatlaklar baş gösterebilir.
Yine bu dönemde yaşanabilecek bazı sorunlar şunlardır:
İdrar sorunları: Doğum sonrası idrar kaçırma, tutamama, tamamını boşaltamama, idrar yaparken ağrı gibi sorunlar yaşandığında doktora başvurulmalıdır. Hemoroit: Doğum esnasındaki ıkınmalar hemoroide sebep olabilir. Meme enfeksiyonları: Memedeki süt kanallarının tıkanmasıyla memeler boşaltılamadığında ateş, titreme ve apse belirtileriyle enfeksiyonlar baş gösterebilir. Vücut direncinin düşmesi: Annenin hem kendi bakımı hem de bebeğinin bakımıyla yakından ilgilenmek zorunda kalması sonucunda vücut bağışıklığı düşebilir. O yüzden, dengeli beslenmek, şekerli ve paketli gıdalardan uzak durmak büyük önem taşımaktadır. Doğum sonrası depresyon: Lohusalık döneminin ilk birkaç haftası yorgunluk, keyifsizlik ve ağlama krizleri baş gösterebilir. Bu durumun iki haftadan uzun sürmesi durumunda bir uzmana başvurulmalıdır. Ciltle ilgili sorunlar: Doğum sonrası erkeklik hormonunun artışıyla tüylenme, ten renginde koyulaşma, saç dökülmesi ve sivilcelenme yaşanabilir.
Bu yazı sadece bilgi verme amaçlıdır. Gerektiğinde bir uzmana başvurulmalıdır.
Comentarios