Ergenlik çocukluktan yetişkinliğe geçiş dönemi olarak tanımlanır. Bir dizi fizyolojik, bedensel ve yapısal değişikliklerin yanı sıra üreme organlarının ve sistemlerinin gelişmesini içerir. Kız çocuklarında görülen değişimler arasında göğüslerin büyümesi, genital ve koltuk altı tüylenmesi ve adet görme yer alır. Erkek çocuklarında ise bu dönemde ses kalınlaşması, yumurtalık hacminin artması, penis boyunda büyüme ve ejakülasyon ile genital ve koltuk altı tüylenmesi görülür.
Ergenlik dönemi kızlarda kemik yaşı olarak 10 yaşında, erkeklerde ise kemik yaşı 11 yaşındayken başlar ve yaklaşık dört yıl sürer. Burada unutulmaması gereken husus, ergenliğin başlangıç yaşının bireye göre değişebileceğidir. Ergenliğin başlaması ve bitmesi cinsiyet, anne babanın ergenlik geçmişi, ırk, beslenme, spor, kilo ve psikolojik faktörlere göre değişkenlik gösterir. Sekiz yaşından önce (erken püberte) ya da 14 yaşından sonra (geç püberte) ergenliğe giriş yapan çocukların gelişimlerini sağlıklı bir şekilde tamamlayabilmeleri için doktor kontrolünde olmaları gerekir.
Ergenlikteki Duygu ve Davranış Değişimleri
Ergenlik dönemi çoğu birey için zorlayıcı olabilmektedir. Bedensel değişikliklerin yanı sıra kendi kimliklerini keşfetme dönemine de girerler. Bu dönem getirdiği tüm yapısal değişikliklerle ergen bireylerde yeni duyguların oluşumunu tetiklemektedir. Bu yüzden, ergenlerin duygu değişimleri yaşamaları doğaldır. Bu süreçten geçen gençlerde, açıklanamayan duygu değişimleri, kendine güvenin azalması, saldırganlık ve depresyon da gözlenebilmektedir.
Bu yazı sadece bilgi verme amaçlıdır. Gerektiğinde bir uzmana başvurulmalıdır.
Comments