Kısırlık sorunu yaşayan tüm çiftler tüp bebek tedavisinden faydalanabilir. Tüp bebek tedavisi doğal yollarla çocuk sahibi olamayan çiftler için anneden alınan yumurta hücresi ile babanın sperm hücrelerinin kadın üreme sisteminin dışında laboratuvar ortamında bir araya getirilerek içlerinden bir spermin yumurtayı döllemesini sağlayarak embriyo elde etme işlemine verilen addır. Elde edilen embriyo anne rahmine yerleştirilerek anne adayının hamile kalması sağlanır. Tüp bebek tedavisi kadınlarda 45 yaşına kadar uygulanabilmektedir. Tüp bebek işleminin başarılı olması farklı faktörlere bağlıdır, ama yaş oranlarına göre 40 yaş sonrası tüp bebek tedavisinin başarı oranının %15-20lere düştüğü görülmektedir.
Tüp bebek tedavisinde laboratuvar ortamında döllenen yumurtaların rahme yerleştirilmesinde iki farklı yöntem kullanılır. Bunlardan ilki olan klasik tüp bebek tedavisinde yumurta hücresi ve sperm hücreleri belirli bir ortamda yan yana bırakılarak kendi kendine döllenmesi beklenir. Bir diğer yöntem olan mikroenjeksiyon uygulamasında ise sperm hücreleri özel pipetler kullanılarak direkt olarak yumurta hücresinin içerisine enjekte edilir. Bu iki teknikten hangisinin tercih edilmesi gerektiğine çiftlerin bireysel özelliklerine göre uzman hekimler tarafından karar verilir. Tedavi sürecinde amaç döllenme ve sağlıklı bir gebeliğin meydana gelebilmesi için en uygun ortamın sağlanmasıdır.
Çiftlerin eş zamanlı yapılan kısırlık araştırması sonucu tüp bebek tedavisinin başlangıç aşamasında şu testler uygulanmaktadır:
Kadının yumurtlama durumuna ilişkin hormon testleri
Erkek sperm testi
Fallop tüpleri ve rahmin sağlığına ve işlerliğine yönelik testler
Aşama aşama tüp bebek tedavisi:
Çifte tüp bebek tedavisi ile ilgili eğitim verilmesi
Yumurtalıkların daha önce belirlenmiş olan ilaçlarla uyarılması ve takibi ve buna göre kandaki hormon düzeylerinin ayarlanması: Bu aşamada yumurtalıkların bu ilaçlarla uyarılması yaklaşık 10 gün sürmektedir.
Yeteri kadar olgunlaştığı tespit edilen yumurtaların toplanması: Toplama işlemi son ilaç enjeksiyonundan sonra 36. Saate göre programlanır.
Toplanan yumurtaların laboratuvar ortamında döllenmesi: döllenen yumurtalar laboratuvarda 2 ile 5 gün arasında izlenmektedir. Uygun kalitede görülen belli sayıda yumurta seçilerek anne rahmine geri yerleştirilirler. Çift, bu yerleştirme işleminin ne zaman olacağına dair bilgilendirilir.
Embriyo transferi: Bu basit işlemde embriyolar kateter bir vajen yardımıyla rahim ağzından geçirilerek rahim içerisine yerleştirilir.
Tüp bebek tedavisinde başarı oranını etkileyen faktörler şunlardır:
Anne adayının yaşı: (35 yaş sonrası sonra hamilelik şansı azalmaktadır.)
Yüksek kilo
Azalmış yumurtalık rezervi
Sperm kalitesi, sayısı, tutunma kapasitesi
Bağışıklık sistemi sorunları
Nedeni açıklanamayan kısırlık
Enfeksiyonlar
Hormonal sorunlar
Rahim ve fallop tüplerindeki sorunlar
Rahimde tutulmayı engelleyen miyop, polip, yapışıklık, endometriozis’in varlığı
Kadın ve erkekte sigara kullanımı
Stres
Alkol kullanımı
Bu yazı sadece bilgi verme amaçlıdır. Gerektiğinde bir uzmana başvurulmalıdır.
Comments