Jinekolojik enfeksiyonlar kadınların sık sık karşılaşabileceği bir enfeksiyon türüdür. Üreme sağlığını olumsuz etkilerlerken bazı kanser türlerine de neden olabilmektedirler. Jinekolojik enfeksiyonların başlıca türleri şunlardır:
Vajinal Enfeksiyonlar:
Vajinanın doğal ortamının bozulmasıyla yoğun akıntı, kaşıntı, kötü koku, ağrılı cinsel ilişki ve idrar yaparken yanma gibi belirtilere neden olurlar. Jinekolojik enfeksiyonlar hava sıcaklığının yükselmesine bağlı olarak genital bölgenin nemli kalması nedeniyle sıklıkla yaz aylarında ortaya çıkar.Sentetik çamaşır tercihi,antibiyotik kullanımı, hamilelik, şeker hastalığı ve bağışıklık sisteminin baskılanmasına neden olan birtakım hastalıklar jinekolojik enfeksiyon riskini artırmaktadır.
Bakteriyel Vajinoz:
Vajinanın doğal florasında bulunan laktobasillerin azalması sonucu ince kıvamda, gri, homojen, balık kokusunu andıran bir akıntıyla ortaya çıkmaktadır Tedavisi bir hafta kadar sürebilir ve antibiyotik kullanımını gerektirmektedir.
Paraziter Enfeksiyonlar:
Hem erkekte hem de kadında rastlanabilen parazitler sonucu ortaya çıkan bu enfeksiyon türünün tedavisinin eşlerinin ikisine uygulanması çok önemlidir. Tahriş ve kötü kokulu yeşil akıntı başlıca belirtilerindendir.
Mantar Enfeksiyonları:
Mantar enfeksiyonları beyaz peynir kıvamında bir vajinal akıntıya ve tahrişe sebep olur. İlaç tedavisinin yanı sıra pamuklu iç çamaşırı kullanılması, genital bölgenin kuru kalması, genital bölgede kozmetik ürünlerin kullanılmaması ve hijyeninin düzenli olarak sağlanması gibi önlemlerle tedavi edilebilmektedir.
Herpes Virüs Enfeksiyonu:
Uçuk virüsü olarak da bilinen bu virüs türü cinsel yolla bulaştıktan 10 gün sonra genital bölgede baş gösteren ağrılı ülserlere sebebiyet verir. Gebeliği de olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Tedavisinde antiviral ilaçlar kullanılır ve çoğu jinekolojik enfeksiyon türünde olduğu gibi gerekli hijyeni sağlamak tedavinin başarılı olmasında çok önemlidir.
HPV (Human papilloma virüs)Enfeksiyonu:
Kısaca HPV virüsü olarak bilinir ve genital organlar ve rahim ağzında siğil benzeri lezyonlara sebebiyet verir. Hem erkeklerde hem de kadınlarda görülebilmektedir. 100den fazla çeşidinin olduğu bilinmektedir. Bazı HPV türleri farklı kanser türlerini de tetikleyebilmektedir. HPV virüsünün neden olduğu genital siğiller deride açık veya koyu kahverengi kabarıklıklar ya da lekeler olarak tek şekilde ya da yan yana karnabahar şekilde görünebilir. Bu siğiller kaşıntıya ya da cinsel ilişki sırasında kanamaya yol açabilirler.
Bu yazı sadece bilgi verme amaçlıdır. Gerektiğinde bir uzmana başvurulmalıdır.
Comentários