Son yıllarda artış göstermekte olan Polikistik Over Sendromu (PKOS), üreme çağındaki kadınlar arasında sıklıkla görülen ve doğurganlığı olumsuz etkileyen önemli bir hormonal rahatsızlıktır. En belirgin belirtileri arasında erkeklik hormonu androjendeki artışa bağlı olarak adet görememe veya adet düzensizlikleri yer alır.
Polikistik Over Sendromu tedavi edilmediği takdirde metabolik sendrom, uyku apnesi, kalp damar hastalıkları, hipertansiyon, kanser ve depresyon gibi başka rahatsızlıklara da sebebiyet verebilmektedir. Kandaki androjen hormonunun artışa geçmesiyle birlikte kısırlık, sivilce sorunları, tüylenme, erkek tip kellik, kilo artışı, ciltte koyulaşma söz konusu olabilir.
PKOS belirtileri çoğunlukla ergenlikte ortaya çıkarken bazı kadınlarda kilo artışıyla ilerleyen yaşlarda da görülebilir. Çoğu kadın bu sendromu yaşadığından habersizdir. Nedenleri arasında genetik yatkınlık, insülin direnci ve androjen artışına bağlı olarak iltihaplanma bulunur. Erken teşhis ve tedavinin yanı sıra kilo vermek tip 2 diyabet ve kalp rahatsızlıkları gibi uzun vadede oluşabilecek etkilerini en aza indirir.
PKOS tedavisinde yapılacak fiziksel muayenede üreme sisteminin sağlıklı işlerlik gösterip göstermediğine bakılır. Hormonal sorunların tespiti için yapılacak kan testleri yapılır ve gerekli görüldüğü takdirde hastaya doğum kontrol hapları ve adet düzenleyici ilaçlar tavsiye edilebilmektedir. PKOS cilt sorunları, Tip 2 diyabet, kolesterol yüksekliği ve obezitegibi hastalıklara da neden olabildiğinden hastaya özel kapsayıcı ve bütüncül bir tedavi yönteminin geliştirilerek uygulanması gerekmektedir.
Bu yazı sadece bilgi verme amaçlıdır. Gerektiğinde bir uzmana başvurulmalıdır.
Comments