top of page

Jinekolojik Kanserler ve Tedavi Yöntemleri


Jinekolojik kanser türleri arasında rahim ağzı (serviks), rahim (endometriyum), yumurtalık (over) ile dış genital organ (vulva ve vajen) kanserleri yer almaktadır. Bu kanser türleri kadınlarda meydana gelen kanser türlerinin %30-40ını oluşturmaktadırlar.

Rahim Kanseri (Endometriyum):

En sık görülen jinekolojik kanser türüdür. Genellikle menopoz sonrası ortaya çıkar. Şişmanlık, erken adet görme, 55 yaş üstü geç menopoza girme, östrojen hormonu tedavisi, polikistik over, ailede kanser geçmişinin olması, yüksek tansiyon ve şeker hastalığı bu kanser türünü tetikleyen faktörler arasındadır. En önemli belirtisi şiddetli vajinal kanamalardır. Pelvik muayene, ultrasonografi, endometrial biyopsi ile tanısı konulmaktadır. Tedavisi rahim ve yumurtalıkların lenf bezleriyle birlikte çıkarıldığı ameliyattır. Gerekirse ileri bir tedavi olarak radyoterapi önerilebilir.

Rahim Ağzı Kanseri:

Smear testiyle saptanabilen rahim ağzı kanserinin en göze çarpan belirtisi cinsel ilişki sonrası kanlı vajinal akıntıdır. İlerleyen safhalarda kanama ve ağrılar da söz konusu olabilmektedir. Bu kanser türü rahim ağzında ortaya çıkmaktadır. En büyük nedeninin cinsel yolla bulaşan HPV virüsü olduğu bilinmektedir. Rahim ağzı kanserlerinin tedavisinde cerrahi ve radyoterapi olarak iki tür yöntem kullanılmaktadır. Bu kanser türünden korunmak için HPV aşısı, rutin smear ve HPV tarama testleri ve cinsel ilişki esnasında prezervatif kullanımı önerilmektedir. Erken dönemde yakalandığında basit LEEP operasyonu ile rahim ağzının temizlenmesi yeterlidir. İleri dönemlerde ise tüm rahim ve lenf bezleri çıkarılır.

Yumurtalık Kanseri:

Jinekolojik kanserler arasında en riskli olan kanser türüdür. Rutin jinekolojik ultrason, hiçbir ön belirti vermeyen bu kanser türünün erken tanısında çok önemlidir. Erken dönemde belirti vermemesine karşın karın şişliği, kasık ve karın ağrısı, halsizlik belirtileri bu kanser türünün habercisi olabilir. Bu kanser türünden korunmak için sigara ve alkolden uzak durmak, sağlıklı beslenmek ve doğum kontrol ilaçları kullanmak büyük önem taşımaktadır. Yumurtalık kanseri cerrahi tedavilerle tedavi edilebilmektedir. Kanserin ilerlediği hastalarda ameliyat sonrası kemoterapi uygulaması da yapılmaktadır.

Vulva Kanseri:

Genellikle ileri yaşlarda görülür. Vajinanın dış bölgesinde meydana gelmektedir. Bu bölgede ciltte renk değişikliği olarak veya yara olarak başlayabilir. Genelde sebepsiz kaşıntıdan şüphe etmek gerekir. Diğer kanser türlerine nazaran daha az sıklıkta görülmektedir. İleri yaş, HPV enfeksiyonu, HIV, servikal kanser ve histerektomi geçmişi, sigara kullanımı ve bazı cilt hastalıkları bu kanser türünün gelişimini tetikleyen faktörler arasında yer almaktadır. Tedavisi hastanın yaşına, hastalık geçmişine ve kanserin evresine göre tespit edilmektedir. Cerrahi, radyoterapi ve kemoterapi uygulamaları tedavi süreci içerisinde eş zamanlı olarak uygulanabilmektedir.

Vajina Kanseri:

Jinekolojik kanser türleri arasında en az görülen türdür. Vajinanın iç yüzeyindeki hücrelerde meydana gelmektedir. Belirtileri arasında nedeni bilinmeyen vajinal kanamalar, sulu vajinal akıntı, vajinada kitle, sık idrara çıkma, idrar yaparken ağrı, kabızlık ve pelvik ağrı bulunmaktadır.

Bu yazı sadece bilgi verme amaçlıdır. Gerektiğinde bir uzmana başvurulmalıdır.

Comments


bottom of page