top of page

Kist Nedir? Yaygın Kist Tipleri


Vücudun farklı bölgelerinde meydana gelebilen iyi veya kötü huylu, içi sıvı veya yarı katı-yarı sıvı dolu kese benzeri oluşumlara kist denmektedir. Bu oluşumların çoğunlukla iyi huylu olsalar da büyüyüp kötü huylu olma ve kanserleşme risklerine karşın takiplerinin yapılarak gerektiği durumlarda cerrahi müdahaleyle alınmaları gerekmektedir. Kist belirtileri kistin türüne göre değişiklik göstermektedir. Başlıca nedenleri arasında kalıtsal hastalıklar, hormonal düzensizlik, enfeksiyon ve iltihaplanmalar, yağ bezesi ve salgı kanalı tıkanıklıkları ve ailesel yatkınlık bulunmaktadır.

En yaygın kist türleri şunlardır:

Yumurtalık kistleri:

En önemli sebepleri hormonal düzensizliktir. Belirtileri arasında adet düzensizliği, karında şişkinlik ve ağrı, sindirim sistemi bozuklukları ve idrar yolu şikayetleri bulunmaktadır. Bu kistler için çoğunlukla ilaç tedavisi ve takip önerilmektedir.

Rahim ağzı kistleri:

Bu kistler rahim ağzı yüzeyinde oluşan küçük oluşumlardır. Sık olarak görülürler ve genellikle bir belirti göstermezler. Enfeksiyonlar, Doğum yapmak ve rahim ağzının travmaya maruz kalması gibi bazı unsurlar rahim ağzı kistlerine sebep olabilmektedir.

Bartholin kistleri:

Barholin bezini vajinaya bağlayan kanalın, herhangi bir sebeple, herhangi bir yerinde tıkanması sonucunda salgının kanalda birikmesiyle Bartholin kistleri meydana gelmektedir. Sebebi çoğunlukla belirli değildir. Tanısı pelvik muayene ile konur. Kist küçük boyutlardaysa ve belirgin bir şikayete sebep olmuyorsa tedaviye gerek duyulmaz. Aksi durumlarda ise ameliyatla çıkarılması mümkündür. Özellikle, menopoz sonrası bu kistlerde büyüme saptanırsa kist çıkarılarak patolojiye gönderilir.

Bu yazı sadece bilgi verme amaçlıdır. Gerektiğinde bir uzmana başvurulmalıdır.

Yorumlar


bottom of page