top of page

Doğum Rehberi


Hem kendi sağlığınız hem de bebeğinizin sağlığı için doğum işlemi ve süreciyle ilgili aklınızda birçok soru bulunması muhtemel ve çok normal. Normal doğum mu, yoksa sezaryen mi? Suda doğum ise bir başka seçenek.

Hangi doğumu gerçekleştireceğiniz kararında sizin ve bebeğinizin sağlığı belirleyici olacaktır. Doğum şekliniz annenin ve uzman doktorun görüşmeleri sonucunda şu etmenlere göre belirlenir:

Doğum sürecinin uzaması

Düzenli veya düzensiz kasılmalara rağmen rahim ağzının açılmaması

Bebeğin rahimdeki duruş değişkenlikleri

Dar leğen kemiği

İri bebek beklentisi

Bebeğin başının (veya makatının) vajinadan çıkmakta zorlandığı durumlar

Anne adayının sistemik veya gebeliğe bağlı hastalıkları

Aktif kanama durumları

Normal doğum

Tamamlanmış gebeliğin sonunda normal kasılmalarla bebeğin vajinadan baştan gelişi ile gerçekleşmektedir. En büyük avantajı doğumun doğal sürecinde gerçekleşmiş olmasıdır. Anne doğum sonrası birkaç saat içerisinde normal aktivitelerine dönebilmekte ve bebeğine emzirmeye başlayabilmektedir. Anne sütünün gelme hızı diğer doğum türlerine göre daha yüksektir.

Aşağıdaki durumlarda normal doğum genellikle önerilmemektedir:

Çoklu gebelik durumu 35 yaşın üstünde olmak Daha önce sezaryen gibi rahimle ilgili bir ameliyat geçirmiş olmak Alkol ve yabancı madde kullanıyor olmak Hamilelik süresince sınırlı fetüs büyümesi gibi komplikasyonlar yaşamış olmak Diyabet, kan pıhtılaşması, pre-eklampsi gibi hastalıkların olduğu bir sağlık geçmişinin olması

Riskler:

Ağır kanama Doğum yırtıkları ve bunların sonucunda gelişen idrar tutamama, mesane sarkması ve vajinadan dışkı gelmesi Doğum kesisine bağlı yan etkiler (Cinsel ilişkide zorluk, ağrı) Bebekte doğum esnasında yaşanabilecek sorunlar (omuz takılması, yüksek baskılı zor doğum) nedeniyle oluşan komplikasyonlar

Sezaryen doğum

Anne anestezi altındayken önce bikini bölgesinden karına sonra rahime yapılan cerrahi kesiyle doğumun ameliyathane koşullarında gerçekleştirilmesine denmektedir. Doğumun normal yollarla gerçekleştirilemeyeceği tespit edildiğinde sezaryen doğuma başvurulur. Sezaryen doğumda epidural veya spinal anestezi uygulanır. Bazı durumlarda genel anestezi uygulanması da gerekebilmektedir.

Sezaryen doğum aşağıdaki durumlar söz konusu olduğunda uygulanmaktadır:

Çoklu gebelik durumu Placenta previa denen plasentanın rahim ağızını tümüyle ya da kısmi olarak kapatması durumu Göbek kordonu anomalileri Bebeğin ters ya da yan durması ve doktorun bebeğin rahim içi pozisyonunu değiştirememesi dolayısıyla ayaklarıyla doğum kanalına girmiş olması Normal doğumun ilerlemediği ve ağır vajinal kanama olduğu durumlar Bebeğin 4000 gramdan ağır olması Pelvis darlığı Hamilelikte gerçekleşmiş olan yüksek tansiyon Annede özellikle tedavi edilmemiş HIV ve herpes simpleks enfeksiyonunun bulunması

Riskler:

İyileşme süresinin uzaması Enfeksiyon Kanama Kan pıhtıları Ameliyat sırasında çocuğun yaralanması ya da annenin bağırsak veya mesane gibi bir organının yaralanması 39. haftadan önce yapılırsa bebek için solunum güçlükleri İlaç veya anesteziye olumsuz reaksiyonlar Gelecekteki gebeliklerle ilgili artan riskler Adezyonlar, fıtık Rahim zarı enfeksiyonu olan endometrit

Doğumda Anestezi:

Doğum esnasında annenin çektiği acıyı en aza indirgeyecek anestezi yöntemleri mevcuttur. Normal doğum sürecinde anestezi tercih edilmese de uygulanacak uygun anestezi yöntemiyle komplikasyon riskleri en aza indirgenirken anne ve bebeğinin sağlığı önceliklendirilir.

Normal doğum için anestezi yöntemleri:

Normal doğumda

Annenin ağrısız bir doğum gerçekleştirmesini sağlamak amacıyla gebelik sürecinin sorunsuz yaşandığı, rahim kasılmalarının düzenli ve rahim ağzının 3-7 cm açılmış olduğu, sadece bir bebeğin baş geliş pozisyonunda olduğu 38-42 haftalık gebeliklerde epidural aneljezi uygulanabilmektedir. Bu anestezi yöntemi sayesinde, anne ağrı duymadığı için rahatça ıkınarak doğuma aktif bir şekilde katılabilmektedir. Ayrıca, doğum sonrası bebeğiyle hızlı bir şekilde ilgilenebilecek aktiflikte olur.

Bu anestezi yönteminde doğumun gerçekleşmediği durumlarda anestezik ilacın dozu artırılarak doğum sezaryene çevrilebilir.

Sezaryen doğum için anestezi yöntemleri:

Sezaryen doğumda

Genel anestezi ya da epidural anestezi uygulanmaktadır.

Genel anestezi genel anestezi uzmanlarınca uygulandıktan sonra anne doğum süresince dikkatli bir şekilde gözlenmektedir. Bu anestezi yönteminde annenin uyumasından sonra üç-beş dakika içerisinde bebek doğurtulur. Böylelikle, bebek anesteziden etkilenmemektedir. Genel anestezi sonrası anne hiçbir şey hatırlamaz.

Epidural anestezi doğum aktif fazındayken anestezik ilacın omuriliği saran “dura” adı verilen kılıfın dışındaki boşluğa verildiği anestezi türüdür. Etkisi 5-6 saat kadar sürmektedir. Spinal anestezide ise anestezik ilaç omurilik kanalına uygulanmaktadır. Etkisi 2 saat kadar sürer ve annede tansiyonun aniden düşmesine sebebiyet verebilir. Bu yüzden, sezaryen doğumlarda iki yöntem kombine şekilde uygulanmaktadır.

Bu iki anestezi yönteminin birlikte uygulandığı durumlarda annenin bilinci açıktır ve doğum anına şahit olma şansı bulunmaktadır. Ayrıca anne doğum süresince hiçbir acı ya da ağrı hissetmemektedir. Her iki yöntemde de anneye verilen anestezik ilaçların bebeğe geçişi yok denecek kadar az olmaktadır.

Hangi durumlarda kullanılamaz?

Anne kan sulandırıcı ilaçlar kullanıyorsa Anne bel fıtığı ya da bele ilişkin başka operasyonlar geçirmişse Annede kanama bozukluğu söz konusuysa Enfeksiyon durumlarında

Bu yazı sadece bilgi verme amaçlıdır. Gerektiğinde bir uzmana başvurulmalıdır.

bottom of page