
Hamilelik süreci hayatınızın en özel dönemlerinden biridir ve çoğu kadının bu dönemde neler yenmesi gerektiği konusunda kafası karışıktır. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme sadece hamile bir kadının sağlığı için değil, bebeğinin kısa ve uzun vadede sağlıklı bedensel ve zihinsel gelişimi açısından da son derece önemlidir. Bunun için, tüm temel besin gruplarının yer aldığı bir beslenme düzenini benimsemek gerekir. Dikkat edilmesi gereken başlıca husus, beslenme programının anne adayının sağlık geçmişi, yeme alışkanlıkları, yaşına ve boyuna uygun olarak hazırlanması gerektiğidir. Sağlıklı bir hamilelik dönemi için günde ek olarak ortalama 200-300 kalori alınmalıdır. Bu kaloriler protein, meyve, sebze, tam tahıllılar gibi doğal ve organik besin kaynaklarından alınmalıdır. Şekerli besinler mümkün olduğunca doğal kaynaklardan ve az miktarda tüketilmelidir. Alkol ve sigaradan kesinlikle uzak durulmalıdır.
Sağlıklı bir hamilelik için dikkat edilmesi gereken dört ana nokta vardır:
Uygun miktarda kilo artışı
Dengeli beslenme
Düzenli egzersiz
Gerektiği ölçüde vitamin ve mineral desteği
Hamilelikte yenmesi tavsiye edilen besin grupları:
Özellikle A vitamini ve potasyum için çeşitli sebze ve meyveler
Demir ve folik asit kaynağı tam tahıllı yiyecek grupları
Uygun görülen miktarda kuru baklagiller, et, balık ve yumurta
Uygun görülen miktarda tam yağlı süt ürünleri: yoğurt, süt, peynir, ayran, kefir
Hamilelikte uzak durulması gereken besinler:
Az pişmiş ya da çiğ balık, dip balıkları ve deniz ürünleri
Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri
Fazla şekerli gıdalar
Sakatat
Hamilelik döneminde alınması sakıncalı olan A vitamini içeren karaciğer
Kabuklu deniz ürünleri
Hazır gıdalar
Kızartmalar ve aşırı yağlı yiyecekler
Soyalı ürünler
Alkol
Kafein içeren içecekler
Doktor tavsiyesi dışındaki bitki çayları
Hamilelikte takviye olarak alınması önerilen mineral ve vitaminler:
Folik Asit: Erken doğum ve ölüm riskini azaltmaktadır. Bebeklerde anomali riskini azaltır. Ispanak, portakal, fıstık, fasulye ve kuşkonmaz başlıca folik asit kaynaklarındandır.
Demir: Hamilelik süresince, hamilelik dışı
Demir: Hamilelik süresince, hamilelik dışı dönemde ihtiyaç duyulanın iki katı demir gereklidir. Bebeğe daha fazla oksijen taşıyabilmesi için vücudunuzun daha fazla kan üretebilmesi gerekmektedir. Bunun için de demire ihtiyacı vardır. Demir takviyesi anemi, aşırı yorgunluk ve hamilelik sonrası depresyon risklerini de azaltmaktadır.
Kalsiyum: Anne adayının ve bebeğinin sağlıklı kemik, diş gelişiminin yanı sıra dolaşım, kas ve sinir sisteminin normal seyrinde işlerlik göstermesi için önemlidir. Süt ürünlerinin yanı sıra brokoli ve kara lahana başlıca kalsiyum kaynaklarındandır.
Omega 3: Özellikle yağlı balıklarda bulunan omega 3 asitleri bebekte beyin ve göz gelişiminde önemdir. Diğer yandan, hamile kadınların, bu balıklardaki düşük düzeyde ağır metal kirliliği olasılığı nedeniyle, haftada en fazla iki porsiyon bu balıkları tüketmeleri önerilmektedir.
D vitamini: Bebeğin kas ve diş gelişimi için önemlidir. Özellikle yağlı balıklar, süt ve portakal suyu D vitamini açısından zengin besinlerdir.. Ayrıca güneşlenmek D vitamini sentezi için gereklidir.
B12 vitamini: Hayvansal gıdalarda bulunan B12 vitamini beyin ve sinir sisteminin işlerliği ve hücre yapımı açısından önemlidir.
Çinko: Et ve deniz ürünlerinde bol miktarda bulunan çinko hücre yapımında DNA ve protein üretimi açısından önem taşımaktadır.
C vitamini: C vitamini, demir ve diğer minerallerin emiliminde kilit rol oynamaktadır.
Bu yazı sadece bilgi verme amaçlıdır. Gerektiğinde bir uzmana başvurulmalıdır.
Comments