top of page

Hamilelik Belirtileri Nelerdir?


Adet gecikmesi:

En belirgin hamilelik belirtisi adette yaşanan gecikmedir. Diğer yandan, her adet gecikmesi hamilelikle ilgili olmayabilir. Hatta hamilelik dönemlerinde kanamalar yaşanabilir. Bu yüzden, hamile olup olmadığınızı öğrenmenin en garanti yolu hamilelik testi yaptırmaktır.

Yorgunluk:

Hamileliğin başlangıcında yorgun hissetmek çok doğaldır. Bu duruma, kan şekerinin düşmesi, kan üretiminin artması, tansiyon düşüklüğü gibi faktörlerin yanı sıra progesteron hormonunun yükselmesi sebebiyet verir. Hamilelik yorgunluğuna en iyi çözüm bol bol dinlenmek ve protein ve demirden zengin besinler tüketmektir.

Bulantı (Sabah Bulantısı):

Filmlerde hamile kalan bir kadının sabah bulantıları yaşadığını sık sık izleriz, ama hamile kalan her kadının bulantı sorunu yaşamayabileceğini de gözden kaçırmamak gerekir. Bulantının tam nedeni bilinmese de yaşanan hormonal değişimin bu duruma sebep olduğu düşünülmektedir. Bazı bulantı süreçlerinde, hamile kadının en sevdiği yiyecekten bile tiksindiği görülmektedir. Bulantı sorunu tüm hamilelik boyunca yaşanabilir, ama çoğu kadın için hamileliğin 13. Ve 14. Haftası gibi son bulur.

Göğüslerde hassasiyet:

Hormonal değişikliklerin bir diğer sonucu göğüslerde büyüme ve hassasiyet artışı olarak baş gösterebilir. Vücudunuz yaşadığınız hormonal değişikliklere uyum sağladıkça bu hassasiyet azalacaktır.

Yiyeceklerden tiksinme ve aşerme:

Yaşadığınız hormonal değişimler çok sevdiğiniz yiyecekten tiksinmenize ya da normalde hiç yemediğiniz bir yiyeceği aşermenize sebep olabilir. Bu durum, hamilelikte normaldir. Sağlıklı ve dengeli beslendiğiniz sürece yiyeceklerden tiksinmeniz ve aşermeniz sorun olmayacaktır.

Sık idrara çıkma:

Hormonal değişikliklere bağlı olarak sık idrara çıkma sorunu hamile kalındıktan sonra 6. ve 8. haftalarda baş gösterir. Bu durumun hamilelik dışında idrar yolu enfeksiyonu, diyabet ve benzeri nedenlerle de oluşabileceğini unutmamak gerekir.

Ruh halinde meydana gelen ani değişimler:

İlk üç aylık dönemde yaşanan hormonal değişikliklerin kaçınılmaz sonucudur. Bu süreçte, aniden sinirlenebilir, ağlamak ihtiyacı hissedebilirsiniz. Bunların, hamilelik sürecinin doğal belirtileri olduğunu hatırlayıp sakin kalmaya özen gösterin.

Ağrı (Baş ve Sırt Ağrısı):

Çoğu hamile kadın, özellikle sık ve orta şiddetli baş ağrısı ve sırt ağrısı sorunu yaşamaktadır.

Kabızlık:

Progesteron hormonundaki artışa bağlı olarak bu sorun baş gösterebilir. En etkili çözüm su tüketimini artırmak, lifli besinler tüketmek ve uygun görülen egzersizleri yapmaktır.

Baş Dönmesi ve Bayılma:

Büyüyen kan damarları veya düşen kan şekeri ve nabız değerleri dolayısıyla bu sorunlar baş gösterebilmektedir.

Bu yazı sadece bilgi verme amaçlıdır. Gerektiğinde bir uzmana başvurulmalıdır.

bottom of page