top of page

Düşük Yapma Nedenleri ve Belirtileri


Düşük gebeliğin 20. hafta öncesinde sonlanmasına denir. Ne yazık ki, oldukça sık karşılaşılan bir durumdan. Her sekiz kadından birinin gebeliği düşükle sonuçlanmaktadır. En önemli belirtisi alt karında meydana gelen kramp ya da kasık ağrısının eşlik edebileceği vajinal kanamadır. Düşüğe neden olabilecek birçok neden olabileceği gibi tek bir neden tespit edilememektedir. Çoğu düşüğün bebekteki kromozomal anomalilerden kaynaklandığı düşünülmektedir.

Başlıca düşük nedenleri:

  • Kromozomal anomaliler

  • Anne adayının sağlık durumu (hormonal hastalıklar, tiroid problemleri, enfeksiyonlar, rahim-serviks sorunları)

  • Yaş, önceki düşükler, obezite, kronik hastalıklar, sigara, alkol ve madde kullanımı, invaziv prenatal testler gibi diğer faktörler

Düşüklerin çoğu önlemese de düşük riskini azaltmak için yapılacak şeyler mevcuttur. Bunun için sigara, alkol ve madde uzak durmanız hayati önem taşır. Yine, kilonuzu dengede tutmak ve sağlıklı beslenmek enfeksiyon riskini azaltacağından düşük riskini aza indirgemektedir.

Düşük belirtileri gösteriyorsanız acilen hastaneye gitmeniz gerekmektedir. Yapılacak ultrason tetkiki ile düşük yapıp yapmadığınız tespit edilebilir.

Tekrarlayan düşükler:

Düşük yaşamak bir anne adayı yeterince zorlayıcı bir durumken bunu birkaç kez üst üste yaşamak adeta bir kabusa dönüşmektedir. Tekrarlayan düşük bir veya daha fazla gebeliğin sonlanması durumu olarak tanımlanmaktadır. Tekrarlayan düşüklerin %40ının nedeni bilinmezken altta yatan nedenlerden birisi kromozom bozukluğu olabiliyor. Bu durumlarda, seçilen sağlıklı embriyonun anne rahmine konularak bu sorunun üstesinden gelmek mümkün olmaktadır.

Tekrarlayan düşüklere neden olan faktörlerin başında genetik sorunlar geliyor. Yapılan çalışmalar hamileliğin ilk üç ayında gerçekleşen düşüklerin genetik anomalilere bağlı olarak gerçekleştiğini belirtiyor. Anormal düzeylerdeki hormon seviyeleri, rahimdeki yapısal bozukluklar, enfeksiyonlar, tütün ürünleri, içki, kahve, kirli hava gibi çevresel faktörler, anne adayının embriyoyu korumasını engelleyen immünolojik sorunlar tekrarlayan düşüklerin başlıca nedenleri arasında yer alıyor.

Bazı kadınlar düşük öncesi belirtiler gösterirken bazıları hiçbir belirti göstermeyebiliyor. Bu belirtilerden bazıları arasında vajinal koyu akıntılar, göğüslerdeki dolgunluk hissinin azalması ve fetüs hareketlerinde ve kalp atışlarında azalma yer alıyor. Tekrarlayan düşük sorunu yaşayan anne adaylarının gelecekte tekrar aynı sorunu yaşamamaları ve tekrarlayan düşüklerin altında yatan nedenin tespiti için hormonal, rahmin boyutunu ve yapısını ölçen yapısal, genetik ve immünolojik testler uygulanmaktadır.

Bu yazı sadece bilgi verme amaçlıdır. Gerektiğinde bir uzmana başvurulmalıdır.

bottom of page